Ulrika Kostkonsult

Blogg

Hur ser ditt livsmaraton ut?

Publicerat den

Torsdagen den 25 september 2014 var jag på ett maraton …. närmare bestämt ett produktmaraton för att uppdatera mig om nya produkter på tillskottsmarknaden. Per definition är ett maraton en olympisk löpgren där de tävlande avverkar en sträcka på 42 195 meter. Begreppet maraton används dock även inom andra sporter. Löpgrenen bygger på en myt, enligt vilken den grekiske soldaten Feidippides skulle ha sprungit från staden Marathon till Aten. Budskapet var att de grekiska styrkorna hade segrat över perserna i ett slag år 49 f.Kr. Ordet maraton har kommit att användas i fler sammanhang sedan dess såsom produktmaraton, kanotmaraton, mm. Själv tycker jag att bara att få ihop mitt livspussel och få balans i mitt liv kan vara en liten mara i sig… Hur ser DITT (livs)maraton ut? 

 

Att genomföra ett maraton tycker jag är en prestation både fysisk, men framförallt psykiskt. Nu finns det dessutom mängder med ultra-lopp där maratonsträckan ter sig blygsam i jämförelse. Jag har aldrig själv sprungit ett maraton men däremot ett halvt maraton, en halvmara. Det var på Bråviksloppet 2012 och när jag gick i mål var jag så pigg att jag tänkte att jag skulle kunna ta ett varv till. Det var en skön känsla! Men det var september 2012 det… Idag skulle jag inte orka springa/jogga ens 5000 meter. Men jag är inte ledsen för det. Sedan halvmaran har jag fokuserat på och ”vunnit” andra typer av segrar.

 

Påpekas bör kanske att jag inte mäter mina ”segrar” i de som är vedertagna i vårt ”ballongsamhälle” där alla möjliga resurser fokuseras på att klättra för att säkerställa en plats i solen genom (över-)utbildning och titelinflation, bland annat. Status blir en ständig oro. Begreppet ”ballongsamhälle” kom jag i kontakt med i en debattartikel som Mats Alvesson, lednings- och organisationsforskare vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet skrev i DN den 26 september 2014. Själv har jag aldrig förstått mig på kampen om status och position. Jag glömmer ofta vad min egen universitetsexamen kallas och minns aldrig hur den förkortas i akademikretsar. Jag är i stället bara glad för att en del av det jag lärde mig under universitetstiden går att tillämpa i min anställning på ett statligt verk. Där är jag enligt mitt anställningsavtal ”handläggare” - inte mycket att komma med i titelinflationens tidevarv ;).

 

Det jag lärde mig när jag läste mig till en magisterexamen i miljövetenskap har jag även haft mycket nytta av när jag utbildat mig till funktionsmedicinsk rådgivare. När jag började läsa korta kurser om näring för några år sedan hade jag inte en tanke på att det skulle bli början på ett maraton i mitt liv. Någonstans på vägen insåg jag att det är friskvård jag vill arbeta med och inte som handläggare. Jag startade därför Ulrika Kostkonsult KB i augusti 2011 och min plan var att jag stegvis skulle jobba mer med min egen verksamhet och mindre som anställd. Jag fick förmånen att vara tjänstledig i ett halvår på halvtid, men lyckades inte på den tiden få snurr på verksamheten och gick tillbaka till min heltidsanställning. Jag påbörjade då ett nytt maraton och försökte få snurr på verksamheten vid sidan av heltidsanställningen samtidigt som jag flyttade ut till landsbygden… Att bygga upp en kundkrets utan att ha möjlighet att ha en mottagning i en stad har inte varit lätt och det har jag inte lyckats med – ännu. Men det maratonet har jag inte avslutat ännu!

 

Att bli landsbygdsbo var ett mycket bra beslut om än ett litet maraton i sig med de omställningar det för med sig. Bland annat lite väl mycket koppar i vattnet som vi tar från egen brunn. Mycket koppar kan rubba hormonbalansen. I våra kroppar ska det råda balans mellan ”parhästarna” koppar och zink. Ett högt kopparvärde i förhållande till zink kan bero på att östrogen är högt i förhållande till progesteron, vilket kan ge symtom som PMS-besvär, akne samt långvariga och rikliga menstruationer. I områden där dricksvattnet innehåller höga koppar- och låga selenhalter är det större risk för arteroskleros. Med anledning av detta känns det extra bra att jag en tid innan flytten till landsbygden blev återförsäljare av microspiralfilter för rening av vatten. Detta som ett av tre ben i verksamheten för Ulrika Kostkonsult KB. Nyfiken? Lär gärna mer om behovet av rening av vatten i dessa tider när läkemedel, kemikalier, bekämpningsmedel, mm släpps ut och till slut hamnar i vårt dricks- och duschvatten.

 

En av mina största ”maratonsegrar” är att jag efter en "kamp" som pågått sedan februari 2006 om rätt till deltid utan att vara föräldraledig nu fått utdelning! Under en sex månaders period som börjar den 1 oktober 2014 ska jag arbeta 80% (och även går ner i lön med 20%). Många undrar nog om jag är riktigt klok i huvudet när jag kallar det ”seger”. Jag hör många som säger att de vill gå ner i arbetstid, men de vill inte göra det om det medför mindre i lön. Själv värderar jag min tid och min hälsa högre än en heltidsanställning med en heltidslön som, i mitt fall, är på väg att leda raka vägen tillbaka till en sjukskrivning p.g.a utmattning. Nu är jag ”bara” vidbränd och inte riktigt utbränd och är glad över att inte tillhöra skaran som stressar efter status som finns i ballongsamhället. Mer om hur jag resonerar kring stress kan du läsa i mitt inlägg ”Att stressa av, att varva ner... kan det vara vägen mot en effektiv organisation, ett effektivt samhälle med människor som mår bra – på riktigt?”.

 

Vad ska jag då göra med min tid? Först och främst ska jag ta hand om mig själv mer än vad jag gör idag. Funktionsmedicin, som jag grundar min kost- och näringsrådgivning på, handlar om att komma till rätta med ORSAKEN till de obalanser vi har (länk till funktionsmedicin). Jag vill leva som jag lär och nu behöver jag mer tid för återhämtning. Ett sätt att uppnå det – i mitt fall – är att arbeta lite mindre. När jag uppnått en hälsosam balans igen kommer jag vilja arbeta mer med Ulrika Kostkonsult KB för att på bredare front kunna dela med mig av den kunskap jag har som kan bidra till att ta Sverige från sjuk vård till friskvård, vilket återspeglas i "mitt professionella rykte":

 

“Med sitt engagemang, nytänkande och helhetssyn inspirerar Ulrika, hon ser nya samband och söker de svar vi behöver i framtiden”

 

Vad vill jag då egentligen ha sagt med mitt ”babbel” ovan? Jo, vi har alla olika typer av ”maraton” att ta oss igenom. För vissa kan det handla om att helt enkelt komma upp ur sängen pga av sjukdom, för andra om att få ihop jobb och hämta och lämna på dagis och för en del om att faktiskt springa sitt livs lopp i form av 42 195 meter. Jag har delat med mig av några av mina maraton. Jag skulle kunna utveckla detta inlägg till att omfatta balansen mellan bra kost och kosttillskott samt motion och vila, stresshantering, beroende (socker och andra snabba kolhydrater, alkohol, relationer, mm), viktkontroll, sociala kontakter, personlig utveckling och livspassion, men det får bli i framtida inlägg. Eller kanske i form av en föreläsning på din arbetsplats, i din idrottsförening, din intresseorganisation eller för ditt tjej- eller killgäng? Om det kan vara av intresse så finns mina kontaktuppgifter på min hemsida.

 

Ta hand om dig och de dina! Hälsa är verkligen framtidens valuta!

Ulrika Kostkonsult
Not: Det här inlägget publicerades ursprungligen den 28 september 2014.


 

Referenser:

Mitt professionella rykte har analyserats av:
Per Frykman - Your Professional Reputation. www.perfrykman.com

http://braviksloppet.se/resultat-2011/2012-2/

http://www.dn.se/debatt/vi-lever-i-ballongsamhallet-och-det-riskerar-spricka/

http://funktionsmedicinskanaringsskolan.se/

“Näringsmedicinska uppslagsboken” av Peter Wilhelmsson.

 


Kategorier: Livspussel, Stress

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

91760 kommentarer

Svara Pxxoat
19.02 Een 19 augusti 2022 
Zkpwip ckedz https://buysacyclovir.com/ Rsxsfj Aufxvh Xgddfq
Svara Dannyduh
18.54 Een 19 augusti 2022 
url=https://kursy-ege.ru says...
???????????????? ????? ???
- ?????????? ? ???????? ?? ??????, ?????????? ? ??? ?? ?????
Svara Vscghz
17.54 Een 19 augusti 2022 
Sdqvjb hdjyo http://phenytoinbuy.com/ Nxmmmk Myzsdb Rjrtsx
Svara Vlqlpc
16.47 Een 19 augusti 2022 
Veeivx ioleq https://xnortriptyline.com/ Otjgkm Lhejmh Zkghem
Svara Zyytim
15.37 Een 19 augusti 2022 
Xboorv mctbt https://buysacyclovir.com/ Dhymej Mewtqr Tzbafu
Svara Nrtlzw
14.26 Een 19 augusti 2022 
Ltypor votpq http://xglimepiride.com/ Kaqhnc Vdlqfv Yafrbk
Svara DavidCar
13.35 Een 19 augusti 2022 
url=http://accuccau.topx/ says...
where can you buy accutane
http://accuccau.topx
Svara Davididego
13.35 Een 19 augusti 2022 
url=http://accuccau.topx/ says...
how can i buy accutane in uk
http://accuccau.topx
Svara curry shoes
13.34 Een 19 augusti 2022 
you have an excellent weblog right here! would you like to make some invite posts on my blog?
curry shoes http://www.stephcurry.us
Svara giannis antetokounmpo shoes
13.34 Een 19 augusti 2022 
WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. ?
giannis antetokounmpo shoes http://www.giannisantetokounmposhoes.us
Svara supreme hoodie
13.34 Een 19 augusti 2022 
Your place is valueble for me. Thanks!?
supreme hoodie http://www.supremesonline.com
Svara golden goose sneakers
13.34 Een 19 augusti 2022 
The next time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I do know it was my choice to read, but I truly thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you could possibly fix in the event you werent too busy in search of attention.
golden goose sneakers http://www.goldengooseshoes.us.org
Svara golden goose sale
13.34 Een 19 augusti 2022 
I discovered your blog site on google and verify a number of of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to reading more from you in a while!?
golden goose sale http://www.goldengoosessale.com
Svara Mnyjsh
13.19 Een 19 augusti 2022 
Qbnxqg gdgiw https://alendronatebuy.com/ Govodi Vdujhh Qytufa
Svara cialisgenericopaura
13.09 Een 19 augusti 2022 
que es disfuncion erectil
url=https://comprarcialis5mg.org/it/ says...
cialis generico
disfuncion erectil
url=https://comprarcialis5mg.org/it/cialis-5mg-prezzo/ says...
cialis 5 mg prezzo
metformina y disfuncion erectil
url=https://comprarcialis5mg.org/it/comprare-spedra-avanafil-sen
za-ricetta-online/ says...

spedra
disfuncion erectil causas

el mejor remedio natural para la disfuncion erectil
url=https://comprarcialis5mg.org/comprar-viagra-contrareembolso/
says...

comprar viagra generico contrareembolso

que es disfuncion erectil
Svara Zqwyvv
12.09 Een 19 augusti 2022 
Sfssil eqmnn http://buyclomiphenes.com/ Hrrbva Ovvpps Nmfocw
Svara Wmxgng
11.01 Een 19 augusti 2022 
Uemosv apavz https://calcitriolc.com/ Bzxwjq Xfvoqt Fkdsub
Svara Uoazim
9.48 Een 19 augusti 2022 
Agghjh tveuw https://buyloratadinex.com/ Hleixj Sqjdsd Aejoyw
Svara Tpbwhn
8.40 Een 19 augusti 2022 
Lslcfe aokaw https://buysacyclovir.com/ Qxjnov Amkgtx Fqzbqx
Svara KennyAsync
8.23 Een 19 augusti 2022 
url=https://isotretinoinxp.online/ says...
buy accutane online bodybuilding
https://isotretinoinxp.online